1968 р. По Україні

Г. Н. Логвин

1968 р. По Україні

Розмір зображення: 617:800 піксел

Миколаївська церква в Теребовлі. 16 ст. Джерело: Логвин Г.Н. По Україні. – К.: Мистецтво, 1968 р., с. 303.

В місті, яке розташоване на другому березі Гнізни, були свої укріплення з кляштором кармелітів (1635 р.) та оборонною церквою Миколая (XVI ст.). На жаль, остання знівечена перебудовою в 1735 році. Тоді розібрали бабинець і збудували замість нього велике приміщення. Від первісної церкви лишився тільки неф з гранчастою апсидою. В ній застосовано красивої форми зірчасті готичні склепіння, а в нефі – хрещаті з нервюрами. На південному фасаді зберігся замурований, строгих ренесансних форм, білокам’яний портал. Церква не мала бань і була пристосована до оборони; на горищі по всьому периметру і досі збереглися бійниці. Пристосування храмів до оборони змушувало відмовлятись від бань, і це надавало храмам світського вигляду. Крім того, в організації внутрішнього простору, в зв’язку з неможливістю створювати урочисті, висотно розкриті інтер’єри, вся увага і винахідливість будівничих спрямовувались на вирішення інтер’єрів невеликих камерних розмірів, які вже з цієї причини мали затишний, інтимний характер. Часом інтер’єр церкви, перекритий хрещатим склепінням, мало відрізнявся від великої кімнати в замку. Лише різьблений позолочений іконостас зраджував призначення будівлі.

Джерело: Логвин Г.Н. По Україні. – К.: Мистецтво, 1968 р., с. 298 – 300.