Церква св.Іоана Предтечі (греко-католицька)

Розмір зображення: 609:800 піксел

Тітківці. Церква св. Івана Хрестителя із західного боку. Світлина 1995 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 497.

Тітківці Міжгірський район

Церква св. Івана Хрестителя. 1905. (УПЦ)

Невелику дерев’яну церкву рідкісної форми та гарних пропорцій збудував майстер з Верхнього Бистрого Василь Ковбашин на прізвисько Сус (Ісус) у 1905 р. (за написом на одвірку). Прізвисько отримав за свою високу майстерність та вміння допомогти в будь-яких скрутних випадках.

Майстерна робота відчутна і в ладному зрубі, і в гарно поставленому шатровому верхові, і в таких художніх деталях, як одвірок дверей, аркада голосниць (закрита дощаними прикривками від непогоди), профільована лиштва під аркадою.

При вході влаштовано малесенький закритий ґанок. Нава має аркове склепіння, три дверні отвори без дверей ведуть до вівтаря. Тут зберігається доброї роботи дерев’яний вівтар, процесійний хрест, хоругви.

У другому ярусі висить багато орнаментований дзвін, виготовлений у Будапешті Ференцом Турі в 1905 р. На дзвоні дата – 1815 і напис, який повідомляє, що “Сей звон купила раба божа Вікторі Параца тачка Симеонова вдова за отпущеніє гріхів года 1905”. Дзвін має своєрідний тремтливий голос і чарівну здатність розганяти хмари.

Колишня церківця тепер служить дзвіницею біля збудованої в 1931 р. православної церкви, а першою релігійною пам’яткою села є кам’яний хрест, що його поставив житель села на прізвище Форос.