Церква св.Іоана Предтечі (православна)

Розмір зображення: 636:800 піксел

Дерев’яна церква св.Іоана Предтечі 1931 р. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 87].

Тітківці

Церква св. Івана Предтечі. 1931. (УПЦ)

Церква і дзвіниця в Тітківцях творять мальовничий ансамбль дерев’яних споруд. Церкву збудували з дотриманням усіх законів будівництва традиційної тридільної, дерев’яної церкви. Всі три частини вкриті спільним двосхилим дахом. Над бабинцем здіймається низька вежа з одним приплюснутим куполом і невеличкою главкою.

Посвятили фундамент 29 квітня 1931 р. Церкву збудувала талановита родина Форосів. Очолював будівництво Василь Форос. Разом з ним працювали його сини Степан і Федір та стричаники Федір і Юрко. В. Форос запропонував людям центрально-купольний храм з цибулястою банею, але громада схилилася до базилічної форми. Організував будівництво куратор Василь Фулитка.

Іконостас імітовано трафаретом по картону, яким вкрито стіни, а досить добрі ікони намалював місцевий художник Федір Форос Петрів.

На початку 1980-х років дах і опасання церкви вкрили бляхою, зруби оббили вертикально дошками. Дзвіницею служить колишня мініатюрна дерев’яна церква, збудована В. Ковбашиним у 1915 р. її головний об’єм – традиційно двоярусний (нижній ярус зрубний, верхній – каркасний), вкритий восьмисхилим шатром; з західного фасаду влаштовано прибудову з дощок, дахом якій служить опасання, а зі східного фасаду прибудовано зруб (вівтар) під двосхилим дахом, гребінь якого впирається в нижній край шатрового завершення.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 720.