2006 р. Втрачені пам’ятки сакральної архітектури Львівщини

Топільниця Долішня. Церква Св. Параскеви

Дерев’яна триверха церква бойківського типу, збудована наприкінці XVIII століття (за іншими джерелами 1640 р.) У плані будівля складалася з квадратового зрубу вівтаря від сходу, центральної ширшої квадратової нави й прямокутного бабинця від заходу. При вівтарі від півночі розміщувалася вузька прямокутна ризниця, а при наві від півночі й півдня – невеликі прямокутні криласи. Три зруби покривали пірамідальні наметові верхи з одним заломом. Верхи нави й вівтаря вінчали сліпі ліхтарі з маківками, а над бабинцем височіла тільки маківка. Оперізувало споруду широке спільне піддашшя, сперте на профільовані випусти вінців зрубів. Під піддашшям ховалися ризниця й криласи. Вхід до церкви був у західній стіні бабинця. Всередині простори нави й вівтаря розкривалися у висоту до верху намету. Наву на рівні верху стін надопасання стягував поперечний сволок. У бабинці на другому ярусі була емпора з виходом на хори, що тягнулися вздовж західної стіни нави. У стовповому заломі верху бабинця, виконаному як відкриту голосникову аркаду, містилися дзвони. Криласи об’єднувалися з навою високими прорізами з трапецієвими завершеннями, а бабинець з навою – складною профільованою аркою з бічними залишками стін. Згоріла 18 січня 1966 року.

Січинський В. Дзвіниці і церкви Галицької України XVI-XIX ст. – С. 45, 46.

Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – С. 471.