Церква Вознесіння

Церква Вознесіння

Церква Вознесіння, 1510 р.

Іконостас церкви має на одній з ікон підпис маляра із м-ка Судова Вишня Стефана Дзенгаловича з датою 1682 р. [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 127].

Церква Вознесіння 1510 р. (дерев.) [Народна архітектура українських Карпат. – К.: 1987 р., с. 231].

Дерев’яна церква Вознесіння 1510 р. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 150].

5. с.Улюч Польща. Кроснянське воєвідство. (Надсяння). Церква Вознесения Господнього, 1510 р.Галицького типу.

Ширша квадратова нава завершена низькимвосьмериком, вкритим великою шоломовою банею. Гранчастий вівтар вкритий п’ятисхилим дахом, а прямокутний бабинець, оточений арковим опасанням, трисхилим.

Джерело: Слободян В. Шедеври української сакральної дерев’яної архітектури. – Вісник інституту Укрзахідпроектреставрація. 1996 р., т. 4, с. 52.

Церква збудована у 1510 (за іншими даними – 1517) році. Припускають, що вона не була першою. Легенда розповідає, що основу церкви виклали за один день. На ранок ця основа виявилась перенесеною на холм Дубник. Будівничі перенесли її назад, але за третім чудесним перенесенням на холм вирішили збудувати її на холмі.

Шляхтич Іван Добрянський, перебуваючи у скруті, заставив церковну книгу “Анфологіон” єврею Гошеку. В 1651 р. Теодор Бачинський викупив її у Гошка.

В 1682 р. Стефан Дзенгалович розмалював іконостас.

Після 1947 р. керівник місцевого польського колгоспу наказав обдерти з церкви бляшану покрівлю, і вона 14 років стояла без даху. Реставрацію проведено в 1961 – 1964 рр.

В 17 ст. тут діяв василіянський монастир.

В Саноцькому музеї зберігається літургійна книга з монастиря з написом митрополита Петр Могили від 7 травня 1643 р.

В 1682 р. король Ян Собеський підтвердив земельні володіння монастиря.

В 1745 р. згідно рішення Дубенського синоду про укрупнення монастирів цей монастир було зліквідовано і переведено до Добромильського монастиря.

На сайті сказано, що монастир засновано в 1570 р., але орден василіян створено допіру 1619 р.

У церкві зберігається частково вцілілий іконостас 1683 р. роботи Стефана Дзенгаловича і Михайла Вишецького. Нині є музейним об’єктом, належить до Музею народного будівництва в Саноку.

Джерело: [2006 р.]