Пам’ятне місце штабу Першого Білоруського фронту

Віра Павленко

Пам’ятне місце розташування штабу Першого Білоруського фронту під командуванням Рокосовського К.К., 1943, 1971 (іст). Вул. Мешкова, у центрі села.

У вересні 1943 велись бойові дії радянських військ з окупантами за визволення району. Штаб 1-го Білоруського фронту під командуванням маршала К.Рокосовського (1896 – 1968) у кінці вересня знаходився у с. Уралове, у дерев’яному одноповерховому будинку, який належав О.Гуленку. Село було визволено 6 вересня 1943.

У пам’ять про ці події у 1971 в центрі села, неподалік від того місця, де було розташовано штаб, відкрито пам’ятний знак, виготовлений місцевими майстрами за типовим проектом: бетонна стела /0,6 х 2,0 м/, встановлена на прямокутній бетонній основі /1,5 х 0,4 х 1,0 м/ з такого ж матеріалу. На чоловому боці стели – анотацій ний напис.

[Книга Пам’яті України. Сумська область. У 14 т. – Суми, 1996. – Т. 12. – С. 38.]

Джерело: Звід пам’яток історії та культури України. . – К.: 2017 р., с. 1139.