Церква св.Іоана Предтечі

Ужгород-Радванка. Церква св. Івана Хрестителя, XVIII ст. Світлина 1996 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 29.

Ужгород-Радванка

Церква св. Івана Хрестителя. XVIII ст. (УПЦ)

У 1751 р. за пароха Антона Молодовського згадується дерев’яна церква св. Іоана Предтечі з кам’яним вівтарем, трьома дзвонами, прикрашена усіма необхідними образами, освячена єпископом Декамелісом. Філії були в селах Горяни, Дравці, Великі Лази і Циганівці.

Нинішня церква є типовою мурованою базилікою кінця 18 ст. Вона стоїть на стрімкому скелястому схилі, біля входу на старий цвинтар. Інтер’єр було розмальовано у 1929 р., після цього 7 жовтня єпископ Петро Ґебей посвятив храм. На вікнах з кольорового скла напис: “Дарували Іван Митровський та його супруга Зузана з Америки”. У наві зберігається велика ікона “Страшний суд”. Заслуговує на увагу різьблений дерев’яний хрест з 1930-х pp., що стоїть біля церкви.