Вадовиці

Вадовиці (пол. Wadowice) — місто в південній Польщі, на річці Скава. Адміністративний центр Вадовицького повіту Малопольського воєводства. Розташоване вздовж міжнародної траси сполучення Краків через Бельсько-Бяла і Цешин до Брно. Відоме як місце народження та дитинства Папи Івана Павла ІІ.

Місце розміщення одного з таборів інтернування вояків УНР. На околицях міста розташовувався концентраційний табір, збудований австрійською владою на початку Першої світової війни для утримання військовополонених із російської та італійської армій. Табір складався з 18-ти мурованих та дерев'яних бараків. В 1919—1920 в ньому утримували західних українців — з 15000 осіб померли від голодного тифу близько 1500.

Після репатріації військовополонених російської армії уряд Польщі використовував його для утримування військовополонених польсько-радянської війни 1920 року та розміщення інтернованих військових частин Армії Української Народної Республіки. На початку 1921 року там перебувало близько 4,5 тисяч українських вояків.

Внаслідок переповнення, браку харчів, опалення та медичної допомоги у таборі була високою смертність: на військовому цвинтарі Вадовиць поховано близько 5 тис. осіб, з них 1,5 тис. вояків УГА та Армії УНР, серед яких — генерал М. Єлчанінов. Цвинтар зберігся до наших днів.

Джерела:

Колянчук О. Українські політичні емігранти в науковому, культурному, суспільному і господарському житті Другої Речі Посполитої. Перемишль: Південно-східний науковий інститут в Перемишлі, Перемишль 2017 р. -389 с.

Підготував Іван Парнікоза НІАМ «Київська фортеця»