Замок Ледоховських

Замок Ледоховських

Рисунок Наполеона Орди.

Zamek Młodeckich dawniej Ledóchowskich. Widok od strony wjazdu. Zamek dwukondygnacjowy z wielobocznymi basztami na narożach; przed zamkiem most zwodzony. 1872. Dat.: 12 Września 1872. Napis: Warkowieże skonfiskowane po Mołodeskim; napis na podkładzie: G. Wołyńska Warkowicze, – zamek. Rys. ołówkiem podmalowany sepią, 18,4x24,7. III-r.a. 4284 (Teka Wołyń). Bibl.: Jarosżewski, Rottermund, Wiadomości o życiu i twórczości, il. 29. [Katalog rysunków architektonicznych ze zbiorów Muzeum narodowego w Krakowie. 1. Rysunki Napoleona Ordy / Opracowały Zofia Kucielska i Zofia Tobiaszowa. – Warszawa: Państwowe wydawnictwo naukowe, 1975, Nr. 779]

Замок Лядуховського збудовано у 1725 р. [Історія міст і сіл УРСР : Ровенська область. – К. : ГРУРЕ, 1973 р.].