1909 р. Загальний вигляд з південного сходу

Розмір зображення: 640:921 піксел

Фото Бориса Костянтиновича Реріха (1885 – 1945) з експедиції 1909 р. (нині зберігається в Інституті мистецтвознавства, фольклору та етнографії в Києві). Опубліковано 6 листопада 2019 р.

Деревня Васьковичи 22 километра от Овруча (фото 34, 35, 36, 37). Церковь обшита досками, так же как и интересная звонница. [Із записів Б. Реріха з експедиції 1909 р. ]

Село Васьковичі (нині Коростенського р-ну Житомирської обл.) розкинулося на р. Шистині. Перша відома згадка про село відноситься до квітня 1494 р. На світлинах під архівними № 48-50 (за нумерацією Б. Реріха № 34-36) – загальний вигляд з південного сходу і фраґмент північного фасаду церкви Різдва (за одними даними – Богородиці [Переверзев Н. В. Справочная книга о приходах и монастырях Волынской епархии. – Житомир, 1914. – С. 283], за іншими – Христового [Теодорович Н. И. Историко-статистическое описание церквей и приходов Волынской епархии. – Почаев, 1888. – Т. 1. – С. 356-359]). Збудована коштом громади 1785 р., капітально відремонтована 1887 р.

Тридільний триверхий храм – один із унікальних зразків поліської дерев’яної архітектури. Відзначається дещо суворими, видовжених пропорцій гранчастими формами (шестигранними – у бабинці та вівтарі, восьмигранними – у наві) однакової висоти і перекритими відповідно двозаломними розвиненими верхами з помітним домінуванням центрального. Верхи увінчані вишуканими маківками з високими хрестами [Завада В. Т. Дерев’яні храми Полісся. – К., 2004. – С. 107]. [Марія Гончаренко Коментар до світлин архітектурних об’єктів Волині з архіву Бориса Реріха (10.11.2019 р.) ]