1909 р. Дзвіниця

1909 р. Дзвіниця

Розмір зображення: 642:898 піксел

Фото Бориса Костянтиновича Реріха (1885 – 1945) з експедиції 1909 р. (нині зберігається в Інституті мистецтвознавства, фольклору та етнографії в Києві). Опубліковано 6 листопада 2019 р.

На світлині під архівним № 51 (за нумерацією Б. Реріха № 37) зображено дерев’яну, триярусну, чотирикутну в плані дзвіницю церкви Різдва. Третій ярус, де розташовані дзвони, значно зменшений по периметру і має восьмикутну форму у плані. Дзвіниця увінчана подібно до церкви двоза- ломним розвиненим верхом з тендітною маківкою і високим хрестом. Побудована, ймовірно, в той самий період, коли й церква Різдва.

Церква Різдва та її дзвіниця були розташовані на пагорбі й становили цілісний комплекс, який домінував у забудові села [Завада В. Т. Архітектура дерев’яних храмів Полісся за архівними джерелами // Архітектурна спадщина України. – К., 1996. – Вип. 3. – Ч. 2. – С. 90, іл.]. [Марія Гончаренко Коментар до світлин архітектурних об’єктів Волині з архіву Бориса Реріха (10.11.2019 р.) ]