Загальний вигляд

Загальний вигляд

Розмір зображення: 681:800 піксел

Своїм корінням звіриний стиль скіфів наближається до мистецтва народів стародавнього Сходу – Передньої Азії, ахеменідського Ірану, з якими скіфам доводилося мати тісні стосунки. Певний вплив на нього справили й урартійці, що населяли сучасну Вірменію та південну Грузію в IX – VI століттях до н. е., у яких зображення тварин були поширені ще до появи скіфів на нашій території. У V – IV століттях до н. е. розвиткові звіриного стилю скіфів, стиранню в ньому східних рис великою мірою сприяло мистецтво грецьких держав Північного Причорномор’я, з якими скіфи жили поруч і мали тісні взаємини. В результаті звіриний стиль набув цілком виняткового, своєрідного вираження. Для нього характерні велика життєвість, точність та виразність у відтворенні зовнішнього вигляду звірів та передачі їхніх звичок. Відчувається, що художники добре вміли спостерігати й правдиво відтворювати натуру. Майстерного зображення тварин вони досягали скупими засобами, показуючи лише найсуттєвіші їхні риси (іл. 23). (с. 42)

Мідне навершя, прикрашене зображенням тварини з Чмирьового кургана Запорізької обл. IV ст. до н. е. Державний історичний музей УРСР.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1966 р., т. 1, с. 44.