Могила Петрова Г.Т.

Лариса Восьмірова

Могила Петрова Г.Т., 1996. (іст.). У західній частині кладовища, справа від центрального входу. Петров Геннадій Терентійович (2.06.1936, м. Суми – 12.10.1996, с. Велика Чернеччина) – краєзнавець, публіцист, бібліофіл, член Спілки журналістів.

Народився в сім’ї службовця. Дитинство та юність минали переважно в Глухові, Ромнах, Сумах, Талалаївці (тепер Чернігівської обл.). Вищу освіту одержав на факультеті журналістики Львівського університету. По закінченню навчання (1960) працював відповідальним секретарем у райгазетах: з 1960 у смт Хотінь Сумського р-ну; з 1961 у редакції Сумської районної газети «Вперед», а з 1990 у редакції Сумського тижневика «Панорама Сумщини», навчався в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклору та етнографії АН УРСР. З 1960 друкувався в обласній та республіканській пресі. 1990-93 – найбільш плідний період. Опублікував понад 350 статей з літературного, мистецького, історичного краєзнавства на сторінках газет «Літературна Україна», «Друг читача» та ін.

Брав участь у написанні тому «Сумська область» із серії «Історія міст і сіл Української РСР» (1980). Був автором нарису «Глухів» і упорядником путівника «В путешествие по Сумщине» (1979, 1984), у якому вміщено цей нарис. Він є першовідкривачем нових імен визначних уродженців краю, відроджувачем пам’яті про репресованих та замовчуваних земляків: Н.Онацького, О.Олеся, Я.Мамонтова, В.Нарбута та ін. Вагомий внесок Г.Петрова у пропаганду діяльності українських підприємців-меценатів О. Алчевського, Харитоненків, Терещенків.

Йому належить унікальна спроба давати літературні сторінки присвячені селам Сумщини, у результаті чого протягом 1988 – 90 – з’явилися такі статті про 16 сіл. Грунтовні статті присвятив колишнім садибам, парковим ансамблям, зокрема, в Шпилівці, Хотіні та ін. Палкий захисник пам’ятників культури. Чимало пам’яток і пам’ятних місць пов’язаних з діячами культури краю, стали відомими завдяки його пошуковій діяльності. Він організатор культурно-масових заходів, присвячених пам’яті П.Куліша, М.Лукаша, ініціатор встановлення меморіальних дощок О.Олесю, М.Лисенку, Б.Грінченку, проведення Лисенківських свят мистецтв (с. Шпилівка), Паліцинських читань (с. Залізняк). Автор понад 1500 газетних публікацій, теле- і радіопередач.

У 1996 на могилі встановлено дерев’яний хрест /1,9 х 1,3 м/ з портретом /0,4 х 0,5 м/ і написом на дошці /0,3 х 0,25 м/.

[Звагельський В. Журналіст-дослідник. Геннадій Петров: Бібліографічний покажчик. До 60-річчя від дня народження / В. Звагельський. – Суми, 1996; Вороненко М. Книгозбірня краєзнавця / М. Вороненко // Червоний промінь. – 1980. – 17 травня; Данько М. У поході до першовідкрить / М. Данько // Червоний промінь. – 1981. – 19 вересня; Данько М. Шукач / М. Данько // Друг читача. – 1981. – 15 жовтня. – С. 7; Балаян В. Наближення до Г. Петрова / В. Балаян // Сумська новина. – 1996. – 23 лютого; Положій В. Відшукав Г. Петров. / В. Положій // Україна. – 1969. – № 43; На текст балади Н. Онацького. // Панорама Сумщини. – 1995. – 8 березня; Художньо-мистецька спадщина Сумщини. – К., 2007. – С. 58.]

Джерело: Звід пам’яток історії та культури України. . – К.: 2017 р., с. 1157.