2006 р. Втрачені пам’ятки сакральної архітектури Львівщини

Піддашшя. Фото 1929 р. М. Драгана зі збірки Національного музею у Львові. Джерело: Пам’ятки України, 2006 р., № 3, с. 34.

Сушиця Велика. Церква Св. Миколи

Дерев’яна однобанна церква галицького типу, зведена в 1751 році. На високому світловому восьмерику над навою здіймалася цибуляста баня з ковніром і перехватом, завершена сліпим ліхтарем з маківкою. Прямокутні зруби вівтаря й бабинця покривали двосхилі причілкові дахи з острішками. На другому ярусі бабинця була емпора. Оперізувало будівлю широке піддашшя, оперте на профільовані випусти вінців зрубів, яке при вівтарі зливалося з дахом. У вересні 1939 року церкву спалили під час відступу польські вояки.

Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – С. 633.