Церква Різдва богородиці

Церква Різдва богородиці 1620 р. [Шематизм єпархії Перемиської на 1925 р., с. 53].

Церква Різдва 1600 р. (дерев.) [Памятники истории и культуры Украинской ССР: каталог-справочник. – К.: Наукова думка, 1987 г., с. 340].

Дерев’яна церква Різдва богродиці 1620 р. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 119].

Древні дерев’яні церкви, що збереглися на Україні, – квадратні в основі і мають пірамідальну форму верхів: у Великому на Львівщині (XVI ст.), Качині на Волині (1589 р.), Дорогинці на Київщині (1600 р.).

Двері в дерев’яній церкві у селі Великому біля Добромиля зроблені з суцільної дошки шириною 90 см. [Юрченко П.Г. Дерев’яна архітектура України. – К.: 1970 р., с. 14, 63].

Ікони «Страшний суд» і «Страсті» 1593 року з церкви села Великого [Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р., т. 2, с. 261].

с. Велике.

Старосамбірсъкий.

Церква Різдва Пр. Богородиці. 1620.

Розташована в центрі села на підвищенні на лівому березі потоку церква збудована у 1620 р. Дерев’яна тризрубна будівля, вкрита пірамідальним наметовим дахом з маківкою над навою та багатосхилими дахами над вівтарем і бабинцем. Над частиною бабинця і на приставленими до нього стовпами здіймається квадратова в плані дзвіниця, завершена восьмибічною банею з маківкою на сліпому ліхтарі, збудована, ймовірно, у 1849 р. (дата на одвірку). В церкві збережений іконостас оригінальної форми, нижній ярус якого походить з XVII ст. Розташована поряд дерев’яна дзвіниця збудована у 1989 р. У 1927 р. в селі розпочинали будівництво нової дерев’яної церкви за проектом архітекта Льва Левинського, яке ніколи не було завершене.

Державний архів Львівської області, фонд 1, опис 29, справа № 1542.

Драган М. Українські деревляні церкви. – Львів, 1937, с. 84.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 132.

Галина Пагутяк Церква над прірвою (26.04.2017)

Кілька років тому я зауважила, що церква стоїть на скелі над стрімким потоком, і дивувалась, як вона простояла кілька століть і не була зруйнована повенями…

Довідка на сайті