Оправа євангелія

Оправа євангелія

Розмір зображення: 800:560 піксел

Досить своєрідно трактована срібна оправа з гербом миргородського полковника Данила Апостола (КДІМ, № 1513). її важко причислити до будь-якої локальної групи. Зроблена вона вправною рукою майстра. Всі деталі пророблені чітко, впевнено. На обидві дошки євангелія, що покриті суцільними срібними бляхами, накладено між головними клеймами рослинний прорізний орнамент крупного малюнка у вигляді сплетіння споришу. Середники обох дощок і наріжники чільної сторони мають форму овала в обрамленні дубових вінків. На середнику спідньої дошки зображено стоячу постать апостола Даниїла, патрона козацького полковника, з розгорнутим сувоєм в руках. Навкруги постаті напис: «Радуйся Даніиле пророки себо проповеданаго Ваши Даниил возлюбівшій Україну своим народом». Під середником геральдичний серцевидної форми щиток, на якому зображені дві перехрещені стріли вістрям донизу. Зверху в перехрестя встановлено рукоятку меча, а з боків зображено дві зірки. Довкола емблем літери – Д А П В И Ц П В З М – тобто: «Данило Апостол Полковник Військ Їх Царської Пресвітлої Величності Запорізьких Миргородський». На відміну від інших оправ, бордюр цієї оправи не має вже готичної зубчатки, її замінила чотирискладчаста смуга. Оправа не датована, але її можна віднести до кінця XVII ст., бо пізніше Д. Апостол став гетьманом і цей титул був би відбитий на його гербі. На жаль, ім’я автора цієї своєрідної оправи не встановлено. Але своїм стилем вона тяжіє більше до чернігівських пам’яток. (с. 91 – 92)

Срібна оправа євангелія, карбована, з гербом миргородського полковника Д. Апостола. XVII ст. Державний історичний музей УРСР у Києві, № 1513

Джерело: Петренко М.З. Українське золотарство 16 – 18 ст. – К.: 1970 р., с. 91.