Церква Воскресіння

Церква Воскресіння

Розмір зображення: 800:475 піксел

Загальний вигляд церквища. Світлина І. Синкальського 1992 р. Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 600.

Церква Воскресіння 1713 р. (дерев.), відновлена в 1891 р. [Шематизм єпархії Перемиської на 1925 р., с. 211].

с. Нанчілка Велика (Великосілля).

Старосамбірський.

Церква Воскресения Господнього. 1924.

Є згадки про існування в селі монастиря. Як зазначає інвентар 1858 p., церква була збудована з дерева у XV ст. Візитатор 1766 р. описав дерев’яну тризрубну будівлю, у якої було два верхи з двома заломами. У 1773 р. поставлена нова дерев’яна церква з одним двозаломним верхом над навою. У 1891 р. церкву розширили і поблагословили. У 1924 р. замість неї збудували нову дерев’яну церкву, яка згоріла під час другої світової війни у 1944 р.

Національний музей у Львові, сектор рукописів і стародруків, РКЛ 496 (F444), аркуш 39.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 600.