1998 р. Церкви України: Перемиська єпархія

с. Дорогошів Великий (Великий Дорошів).

Жовківський.

Церква Собору Пр. Богородиці. 1864.

Вперше згадується у 1443 р. Попередня дерев’яна церква Втечі до Єгипту Пр. Богородиці походила з 1701 р. У 1857 р. за проектом львівського архітекта Йогана Міхля розпочалося спорудження мурованої будівлі. Наріжний камінь і пам’яткова грамота на пергамені покладені восени 1858 р. тодішніми дідичами Олександром і Антоном Батовськими. Завершилося будівництво, ведене коштом громад Малого і Великого Дорошева, у 1864 р. У 1866 р. виконане внутрішнє оздоблення храму. По війні весь час була чинна. Баня, пошкоджена під час бурі у 1984 p., відновлена громадою.

Площанський В. Дорогошів Великий і Малий жовківского округу.// «Слово». – Львів, 1875. – Ч. 37.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 267.