2000 р. Церкви України: Закарпаття

Розмір зображення: 614:800 піксел

Верхній Бистрий. Церква св. арх. Михайла, XVIII ст. Згоріла в 1935 р. (В. Vavroušek. Církevní památky na Podkarpatske Rusí. Praha. 1929.) Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 464.

Верхній Бистрий Міжгірський район

Церква св. арх. Михайла. XVIII ст.

Чудова барокова церква була збудована, найімовірніше, у другій половині 18 ст. В 1751 р. була “церква: дерев’яна, слаба, посвященна св. Михаилу Арх., не знати от кого благословленна. Тутешними образами якось украшена”.

У 1801 р. церкву згадують як добру, що вміщає 120 вірників, але бідно забезпечену церковними речами. Формами була подібна до існуючих церков у сусідніх селах Торуні і Прислопі.

У 1930-х роках у селі дійшло до міжконфесійного протистояння. У 1935 р. суд присудив повернути церкву греко-католикам. Уночі напередодні передачі цінна пам’ятка була підпалена і згоріла дощенту.

У 1933 р. в селі збудовано православну дерев’яну церкву.