Фортеця

Фортеця

Розмір зображення: 611:559 піксел

Верхній Салтів, за даними Д.І. Багалія, був заснований в 1659 році, коли туди з’явилося відразу 670 чоловік поселенців на чолі з отаманом-осадчим Іваном Семеновим (Семененком). Селище практично відразу стало осередком значної поселенської округи, відіграючи важливу роль у засвоєнні етнічними (українцями північно-східної України.

Археологічні дослідження, які з невеликими перервами продовжуються тут з 1900 р., дали безліч цінної інформації. Це стало поштовхом для організації спеціальної етнографічної вистави в часи проведення в Харкові XII археологічного з’їзду (1902 р.). На цьому ж науковому форумі про традиційний побут і матеріальну культуру слобожан виступав із доповіддю В.О. Бабенко. Та після цього зацікавленість у дослідження слобожанського періоду нашої історії занепадає. Лише практично з 1996 р. відновлюються цілеспрямовані наукові археологічні дослідження на Верхньому Салтові. На сьогоднішній день вивчено понад 2 тис. м2. Це дало змогу виявити понад 20 житлових і господарчих об’єктів, що відносяться до початкового етапу існування сучасного села. Знайдено кілька тисяч артефактів, серед яких представлені практично всі категорії тогочасних виробів, частина яких представлена на виставці, а більшість знаходиться ще на реставрації.