2006 р. Втрачені пам’ятки сакральної архітектури Львівщини

Фото 1907 р. К. Гутковського. Джерело: Пам’ятки України, 2006 р., № 3, с. 39.

Вижне (Ботелька Вижня). Церква Введення пр. богородиці

Дерев’яна церква, збудована в 1754 році. Дослідники Михайло Драган і Всеволод Кармазин-Каковський датували її XVII століттям. Це був характерний бойківський храм – тризрубний, з квадратовими в плані навою та бабинцем і гранчастим вівтарем, над якими здіймалися три верхи з трьома заломами – над навою і бабинцем пірамідальні, а над вівтарем -восьмибічний стіжковий. Найвища, стовпова частина верху бабинця правила за дзвіницю. Будівля мала широке піддашшя, сперте на профільовані випусти вінців зрубів. На другому ярусі бабинця первісно була влаштована аркова галерея, пізніше зашальована вертикально дошками. Як подано в Реєстрі воєнних збитків, складеному 1916 року, споруда була дуже ушкоджена, верх нави – розвалений. У 1918 році робилися спроби врятувати пам’ятку. Остаточно занепала в 1920-х роках.

Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – С. 92.

Він же. Церкви Турківського району. – С. 35-37.