Цвинтар

1.Cmentarz komunalny w Werchracie

Położony w środku wsi przy drodze Werchrata – Prusie. Cmentarz o powierzchni 0.8 ha (wym. w kształcie trapezu 60 – 70 x 125) składa się jakby z dwu części: starej (zajmuje ok. 75% powierzchni), gdzie znajdują się groby do II wojny światowej i nowej (25% powierzchni) mieszczącej groby z czasów po drugiej wojnie. W części starej znajduje się wiele pięknych pomników nagrobnych wykonanych przez kamieniarzy z odległego o 8 km Brusna. Najstarszy znaleziony nagrobek datowany jest na 1709 rok. Zachował się tylko fragment pomnika nagrobnego z inskrypcją. Na podstawie wyglądu inskrypcji (kształt liter i ich wykonanie) można przypuszczać, że pomnik nagrobny powstał wiele lat po pochówku. Pomnik powstał najprawdopodobniej w drugiej połowie XIX wieku w okresie silnego rozwoju ośrodka kamieniarskiego w Bruśnie. Ciekawostką cmentarza jest grupa krzyży mających specyficzny kształt bardzo zbliżony do kamieni żaren, a inskrypcje na nich są wykonane bardzo niewprawnie. Wszystkie pochodzą z lat 1800 – 1830, ich wygląd oraz materiał, z którego powstały pozwala przypuszczać, że powstały w pobliskim ośrodku kamieniarskim w Górnikach.