Хрест біля села Мриголоди

Krzyż wiejski w pobliżu Mrzygłodów. Krzyże wiejskie to bardzo ciekawa i stara grupa krzyży, występujących często na terenie Roztocza. W krzyżach wiejskich środek, zamiast inskrypcji zajmowała wnęka z płaskorzeźbą świętego, którego opiece w szczególny sposób polecała się społeczność wsi. Krzyż w pobliżu Mrzygłodów zawiera we wnęce środka wizerunek Matki Boskiej w szczególnej pozie – ze złożonymi rękami i zamkniętymi oczami. Wizerunek ten jest związany z grekokatolickim świętem Zaśnięcia Matki Boskiej. W obliżu Mrzygłodów przed II wojną światową istniał zespół kaplic, w których w święto Zaśnięcia Matki Boskiej odbywały się wielkie odpusty, słynne na całym Roztoczu. Krzyż widoczny na zdjęciu jest bardzo stary, o czym świadczą bardzo niewprawnie wykonane płaskorzeźby Matki Boskiej i Chrystusa. Wykonany został zapewne w ośrodku kamieniarskim w Górnikach.