Сховище Караул-Оба

Сховище Караул-Оба

Пам’ятка археології

7-6 ст. до н.е.

Розміщення:

Автономна Республіка Крим, Судацький р-н, с. Веселе та смт Новий Світ, на території Новосвітського заповідника.

Загальний опис:

Висота гори – 340 м. На її східному схилі знаходиться вузька, стиснута крутими схилами ущелина. На дно ущелини ведуть примітивні, вибиті у скелі, східці.

На західному схилі гори знаходяться дванадцять печер, що утворилися у вулканічному туфі. Печери розташовані одна за іншою в напрямку з південного сходу на північний захід. Печери знаходяться на різному рівні від вибитої у кам’янистому схилі стежки, що проходить під ними (деякі з печер – на висоті 7-10 м від стежки). До їхніх входів вели вибиті у скелі східці, від яких збереглись тільки сліди. Печери різної величини та ступені збереженості, деякі з них складаються з 2-4 суміжних печер з одним зовнішнім входом. На стінах та зводах більшості печер збереглись сліди кіптяви від вогнищ. В скелях на верхів’ї гори є глибокі щілини, до яких теж ведуть вибиті у скелі сходи; одні з них – гвинтові – налічують чотири марши.

На дні ущелини зібрано залишки кераміки Кізіл-Кобинської культури, що приписується таврам.

Таврське сховище на горі Караул-Оба було виявлено у 1936 р. розвідувальним загоном Кримської палеоантропологічної експедиції Інституту антропології МДУ під керівництвом О.Н. [рос. ініціали] Бадера.

У 1948 р. ущелина була досліджена розвідувальним загоном Державного історичного музею (м. Москва) під керівництвом Н.В. Пятишевої. На її думку, печери слугували сховищем для таврів.

Матеріали розвідок зберігаються в Державному історичному музеї (м. Москва).

Облікова інформація:

Взято на охорону згідно рішення виконавчого комітету Кримської обласної Ради депутатів трудящих № 595 від 05.09.1969 р.

Охоронний № : 359.

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: Рішенням виконавчого комітету Феодосійської міської Ради депутатів трудящих № 229 від 21.06.1971 р. внесено пропозицію визначити охоронну зону площею, замкнутою з усіх боків крутими скелями (2,8 га).

Основна бібліографія, архівні дані:

Бадер О.Н. Материалы к археологической карте горного Крыма // Труды Института краеведческой и музейной работы.- Вып.1.- М., 1940.- С. 168.

Крым. Путеводитель.- Симферополь, 1972.- С.121.

1. Сховище “Караул-Оба”. Схематичний план.