Городище

Городище

Аерофото Филипа Гавриленка, 2018 р.

У селі Веселинівка (до 1946 р. Скопці) збереглося давньоруське городище 12-13 століть. Пам’ятка має округлу форму та діаметр близько 100 метрів. Оточена залишками оборонного валу. Вхід з брамою був орієнтований на північний схід. Поруч розташовувалось тимчасове селище. Городище входило до системи укріплень рубежу оборони, влаштованого по річці Альта, правої притоки Трубежа.

Можна припустити, що в часи Київської Русі Альта мала в цьому місті іншу конфігурацію русла і укріплене поселення стояло на березі тоді повноводної Альти, яка слугувала додатковим захистом. Цей форпост давньоукраїнської цивілізації, припинив своє існування одночасно із захопленням та знищенням Переяславля монголо-татарами у 1239 р., як і багато інших укріплень Переяславської землі.

Пам’ятка обстежувалась археологами Кучерою М.П. у 1971 році та Р. Осадчим, О. Філюком у 1993-96 роках. Михайло Кучера залишив цікавий опис городища:

«С. Веселинівка, Баришівський р-н.Городище в південно-західній частині села в заболоченій місцевості на краю підвищення над заболоченим озером. Городище кругле, оточене залишками кільцевого валу, який спланований місцевим колгоспом. Жителі розповідають, що раніше городище було оточене високим валом і глибоким ровом, на ньому збирались на свята і весилились…»

Городище отримало статус пам’ятки археології місцевого значення, згідно рішення облвиконкому №806 від 23.11.1970 року. Пам’яткоохоронний статус зафіксований рішенням облвиконкому № 67 від 24.04.1990 р. На городищі встановлена охоронна табличка радянського часу.

В наш на пам’ятці розташовані приватні городи, які регулярно розорюються, в тому числі за допомогою тракторів. Північно – західна ділянка валу постраждала найбільше. Однак, в цілому пам’ятка, її вали та конфігурація збережені. Городище у Веселинівці є цінною пам’яткою археології часів Київської Русі, потребує збереження та фахового дослідження.

Довідка Івана Бикова (10.02.2024 р.)