2008 р. Демонтують пам’ятники Леніну

Інна Червінчук

Дата: 10.10.2008

Громада села Війтівка Бершадського району Вінниччини вирішила демонтувати пам’ятники Ленінові та Чапаєву.

– Якби вони були з мрамору, то кудись перенесли б, – розповідає секретар Війтівської сільради Микола Красиленко, 59 років. – Але вони з бетону. Постаменти з кірпіча, від морозів розсунулися. Тому на сесії ми вирішили знести їх.

Пам’ятники розташовані на центральній вулиці Війтівки – Леніна. Її збираються перейменувати.

– Дали людям на обговорення, – продовжує Красиленко. – Вулицю Леніна, може, назвемо Соборною. А Чапаєва – Печериці. Був у нас голова колгоспу, вже покійний, Іван Опанасович Печериця. Багато зробив для села. Колгосп за нього мільйонером був. Побудував Будинок культури, лікарню.

Питання демонтажу пам’ятників Ленінові порушують і в інших селах району.

– Більшість із них в аварійному стані, не мають художньої цінності і є тиражованими копіями, – зазначає науковий співробітник Бершадського краєзнавчого музею Лариса Ющенко, 31 рік. – Ми направили подання про вилучення їх з Держреєстру нерухомих пам’яток.

Статусу пам’яток монументального мистецтва на Бершадщині позбулися 11 монументів Ленінові, два Марксу, по одному Кірову та Чапаєву.

– Сільради мають вирішити: витрачати бюджетні кошти на їх поточні ремонти чи демонтувати, – каже Ющенко.

Торік на ремонт пам’ятників та впорядкування території з місцевих бюджетів витратили 103,7 тис. грн. На ремонти цьогоріч виділено 34,9 тис. грн.

Джерело: “Газета по-українськи”