Вінниця м

Вінниця м

Розмір зображення: 600:481 піксел

Місто згадується з 1363 р. В 1640 р. надане магдебурзьке право [Історія міст і сіл УРСР : Вінницька область. – К. : ГРУРЕ, 1972 р.]. З 1781 р. тут знаходився деканат Київської уніатської митрополії [Перковський А.Л. Довголітні люди на Правобережній Україні в 18 ст. – Український історичний журнал, 1966 р., № 2, с. 108].

В 1905 р. у складі Вінниці зафіксовано такі передмістя:

Вінницькі Великі хутори із церквою;

Вінницькі Малі хутори із церквою;

Дубовецька Слобідка;

Садки;

Старе місто із церквою [Крылов А. П. . – Каменец-Подольский: изд. губ. стат. комитета, 1905 г., с. 180 – 181].

Верховна Рада України постановляє (19.06.2003, № 1014-IV): Включити у межі міста Вінниця Вінницької області 141,0 гектара земель Агрономічної сільської ради, 23,6 гектара земель Бохоницької сільської ради, 87,1 гектара земель Вінницько-Хутірської сільської ради, 11,2 гектара земель Луко-Мелешківської сільської ради, 210,5 гектара земель Стадницької сільської ради, 165,9 гектара земель Стрижавської селищної ради, 106,7 гектара земель Якушинецької сільської ради Вінницького району і 28,0 гектара земель Вінницької міської ради та затвердити межі міста загальною площею 6868,0 гектара.

Верховна Рада України постановляє (13.05.2015, № 401-VIII): 1. Змінити межі міста Вінниця і Вінницького району Вінницької області, збільшивши територію міста на 4448,97 гектара земель, у тому числі за рахунок 158,20 гектара земель, що знаходяться у віданні Агрономічної сільської ради, 425,03 гектара земель – Бохоницької сільської ради, 947,35 гектара земель – Вінницько-Хутірської сільської ради, 495,19 гектара земель – Луко-Мелешківської сільської ради, 332,35 гектара земель – Стадницької сільської ради, 1134,39 гектара земель – Стрижавської селищної ради, 956,46 гектара земель – Якушинецької сільської ради Вінницького району, та затвердити територію міста Вінниця загальною площею 11316,97 гектара, територію Вінницького району загальною площею 91035,54 гектара. 2. Встановити межі міста Вінниця та відповідні межі Вінницького району Вінницької області згідно з додатком.

.

Список літератури – на сайті «».