2008 р. Графська лікарня стане музеєм

Володимир Чос

Дата: 01.05.2008

Створити краєзнавчий музей планують у селищі Вільшана Городищенського району Черкаської області. Експонати зберігаються в аварійній кімнаті Будинку культури. Частина раритетів виставлена. Усього колекція налічує майже 3 тис. експонатів, серед яких старовинні фотографії та предмети народного побуту ХІХ ст.

– Новий музей розміститься у старовинній цегляній будівлі, яка з’явилася у 1895 році стараннями тодішньої власниці Вільшани графині Олександри Браницької, – вказує рукою на будівлю селищний голова Володимир Яровий, 37 років. – Тоді тут була лікарня. Нещодавно ми передали приміщення на баланс Національного заповідника ”Батьківщина Тараса Шевченка” села Шевченкове. Вони зроблять капремонт, потім ми облаштуємо музей. Сподіваюся, що Вільшана стане помітною в програмі ”Золота підкова Черкащини”. До нас потягнуться гості, туристи та інвестиції.

У письмових документах Вільшана як місто вперше згадується 1598 року. Тут жив козацький полковник Максим Кривоніс. Із селищем тісно пов’язане ім’я Тараса Шевченка, який хлопчиком тут служив у місцевого поміщика. Він згадує Вільшану в поемах ”Гайдамаки” та інших творах. Понад 8 років тут жив друг Шевченка Іван Сошенко. Будучи відомим художником, кілька разів відвідував її. У Вільшані народився польський живописець-пейзажист Ян Станіславський. Звідси походять і предки боксерів Віталія та Володимира Кличків.

Джерело: “Газета по-українськи”