Кусиківці с

Історичні адміністративні поділи

Або Косиківці. Раніше село було на північний схід від нинішнього, звалось Осипівці. У 1442 р. король Владислав 3 дав Осипівці Семку Кослевському, але невдовзі село розорили татари. Місце його – в ур.Селисько, де виорювали пласти вугілля, куски цегли, уламки глиняного посуду [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9].

30 вересня 1442 р. польський король Владислав 3 надав Сеньку Козловському села Дяківці та Осипівці (Dyakowcze, Joschipowcze) у Кам’янецькому повіті Подільської землі на ленному праві [регеста: Михайловський В. Надання земельної власності у Подільському воєводстві за панування Владислава 3 (1434 – 1444 рр.). – Український археографічний щорічник, 2004 р., т. 8-9, с. 262]. Текст документа [Грушевський М. С. Матеріали до історії суспільно-політичних і економічних відносин Західної України (1905 р.), ].

Довідка у Вікіпедії:

виконкому Вінницької обласної Ради депутатів трудящих № 416 від 6 липня 1957 р. «Про уточнення обліку населених пунктів»: включити в облікові дані адміністративного поділу новоутворені населені пункти і населені пункти, які раніш не були враховані: Селище радгоспу Кусиківці — Кусиковецької сільської ради. [Нині невідоме.]