Рубань с

Історичні адміністративні поділи

За переказом, село звалось Коровайна; воно спалене татарами. Присілок з такою назвою існував у 1901 р. Село назване від того, що під час нападу татар люди пішли до лісу і почали рубати дерева для засіки від ворога. Коли тараи спалили селі і пішли, люди на вирубці збудували нове село і назвали Рубань [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9]. Згадується з 14 ст. [Історія міст і сіл УРСР : Вінницька область. – К. : ГРУРЕ, 1972 р.].

Довідка у Вікіпедії:

В 1905 р. поруч існувало окреме село Ромашки (1 верста від Рубані, 9 верст від Немирова, 19 верст від Брацлава) [Крылов А. П. . – Каменец-Подольский: изд. губ. стат. комитета, 1905 г., с. 254]. Судячи з віддалей, це західна частина сучасного с. Рубань.

В 1905 р. поруч існувало окреме село Сипачки (Сіпачки; 4 версти від Рубані, 6 верст від Немирова) [Крылов А. П. . – Каменец-Подольский: изд. губ. стат. комитета, 1905 г., с. ]. Судячи з віддалей, це східна частина сучасного с. Подільське.

В 1905 р. поруч існувало окреме село Телегиевка (Телегіївка; 5 верст від Рубані, 15 верст від Немирова, 18 верст від Брацлава) [Крылов А. П. . – Каменец-Подольский: изд. губ. стат. комитета, 1905 г., с. 255]. Судячи з віддалей, це східна частина с. Криківці.