1998 р. Церкви України: Перемиська єпархія

с. Воля Висоцька.

Жовківський.

Церква св. арх. Михайла. 1598.

Одна з найдавніших дерев’яних церков на території Львівської області. Датується за написом на одвірку західних дверей, хоча більшість джерел датує її помилково 1698 р. У 1889 р. розширено бабинець і розписано церкву. В 1891 р. до вівтаря добудували захристію. Збудована з модринового дерева, тризрубна, одноверха. Четвериковий верх нави з одним заломом вкритий пірамідальним чотирисхилим наметом. Іконостас походить з двох періодів: 1655 р. – намісні ікони та празничковий ряд невідомих малярів та 1688 – 1689 pp. – апостольський ряд і дияконські врата пензля Івана Рутковича. Під час реставрації іконостасу у 1992 р. на східній стіні нави виявлено настінні розписи 1611 p., що є одними з найдавніших в дерев’яних церквах України. Поряд з церквою – дерев’яна, квадратова в плані двоярусна стовпова дзвіниця.

Памятники градостроительства и архитектуры Украинской ССР. – Киев, 1985. – Т. 3, с. 158.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 181 – 182.