1998 р. Жовківщина

с. Воля Висоцька. (УГКЦ)

Церква св. арх. Михайла.

Одна з найдавніших дерев’яних церков на території Львівської області. Датується 1598 р. за написом на одвірку західних дверей, хоча більшість джерел датує її помилково 1698 р. У 1889 р. розширено бабинець і розписано церкву. В 1891 р. до вівтаря добудували захристію. Іконостас походить з двох періодів: 1655 р. – намісні ікони та празничковий ряд невідомих малярів та 1688-1689 pp. – апостольський ряд і дияконські врата пендзля Івана Рутковича. Під час реставрації іконостасу у 1992 р. на східній стіні нави виявлено настінні розписи 1611 p., що є одними з найдавніших в дерев’яних церквах України.

Розташована на невеликому узвишші при трасі Львів-Рава-Руська. Збудована з модринового дерева, тризрубна, одноверха будівля. Складається з меншого квадратового зрубу вівтаря, ширшої квадратової нави та рівноширокого їй прямокутного бабинця, розташованих по осі схід-захід. До вівтаря з півдня прилягає прямокутна захристія, а до бабинця з заходу – присілок. Четвериковий верх нави з одним заломом вкритий пірамідальним чотирисхилим наметом, завершеним восьмибічним сліпим ліхтарем з маківкою. Цікавинкою є скріплення верху стін четверика і залому застрілами, характерними для ще декількох церков цього регіону – Радружа, Потелича (церква Св. Духа) та ін. Над бабинцем – трисхилий дах, над вівтарем – двосхилий причілковий. їх гребені вінчають невеликі ліхтарі з маківками, встановлені при останньому ремонті у 1992 р. Тоді ж ґонтове покриття дахів замінили цинкованою бляхою.

На схід від церкви розташована дерев’яна, квадратова в плані двоярусна стовпова дзвіниця, вкрита пірамідальним наметовим дахом.