1998 р. Церкви України: Перемиська єпархія

c. Викоти.

Самбірський.

Церква Зіслання св. Духа. 1671.

Найдавніші відомості про церкву зустрічаються в документах 1507 р. Існуюча дерев’яна будівля зведена у 1671 p., як свідчить напис на одвірку. У 1694 р. церква отримала ерекційну грамоту від Михайла Хлопицького, скарбника землі Жидачівської. У 1784 р. будівля перенесена з іншої частини села на теперішнє місце. Церква дерев’яна тризрубна одноверха, з рівновисокими стінами зрубів. Нава її вкрита на низькому восьмерику наметом з маківкою на сліпому ліхтарі. Поруч розташована двоярусна дерев’яна дзвіниця з XVII ст., у другому ярусі якої влаштовано підсябиття. Церква реставрувалася в другій половині ХІХ ст.

«Діло». – Львів, 1888, № 227.

Драган М. Українські деревляні церкви. – Львів, 1937, с. 57, 77.