Житловий будинок (№ 14)

Ліворуч – вул. Потебні, праворуч – вул. Бажанова. Фото Антона Короба (опубліковано 7.09.2018 р.)

Харків. Колишній прибутковий будинок Товариства «М. Гельферіх-Саде». Ще один шедевр архітектора Олександра Ржепішевського, зведений у 1910-13 роках на колишній Чорноглазівській вулиці (сучасна Маршала Бажанова). В архітектурі будинку сполучено дві тенденції пізнього модерну раціоналістичну та романтично-ретроспективну. Мальовниче нагромадження об’ємів, асиметричність композиції та декору, поєднання суворих площин з вишуканими пластичними деталями, які нагадують про північно-європейську архітектуру 15-17 ст. з ремінісценціями готики та елементами з арсеналу ренесансу й бароко. Образ будинку нагадує про архітектуру заможних Ганзейських міст.

У радянських час будинок поділено на комунальні квартири, завдяки чому збережено автентичні квартирні двері, але загальних стан будинку залишає бажати кращого.

Місце на карті Google: