Паспортна інформація

Могила вченого-мовознавця О.О. Потебні

Пам’ятка історії.

Харківська обл., м. Харків, Київський район, вул. Пушкінська, 108, 13-е міське кладовище.

Загальний опис:

На могилі О.О. Потебні встановлена стела неправильної форми на прямокутному постаменті. Стела і постамент із чорного лабродариту.

Розміри стели – 2,03×0,78×0,45 м.

Розміри постаменту – 0,51×1,15×0,70 м.

На лицьовому боці стели вигравіровано портрет О.О. Потебні. Нижче – напис:

“Потебня Александр Афанасьевич

1835-1891

Выдающийся украинский и русский филолог. Член-корреспондент Петербургской Академии наук. Профессор Харьковского университета”.

Потебня Олександр Опанасович (10(22).09.1835-29.11(11.12).1891) – видатний російський і український філолог-славіст, член-кореспондент Петербурзької АН (з 1875 р.), громадський діяч. Народився в с. Гаврилівці Роменського повіту Полтавської губернії в сім’ї офіцера. Закінчив історико-філологічний факультет Харківського університету (1856 р.), де працював з 1860 р. (з 1875 р. – професор) до кінця життя.

О.О. Потебня – засновник психологічного напряму в російському мовознавстві. Займався розробкою питань теорії словесності, фольклору і етнографії. Основні наукові праці: “Мысль и язык” (1862), “О звуковых особенностях русских наречий” (1865), “Заметки о малорусском наречии” (1870), “Из записок по русской грамматике” (т. 1-2, 1874, посмертно опубл. т. 3, 1899, т. 4, 1941), “Обьяснения малорусских и сродных народных песен”, т. 1-2 (1883-87, Варшава), “Слово о полку Игореве” (1914, Харків). У 1862 р. склав український буквар, у якому використав більш 200 народних прислів’їв і загадок. Наукові праці О.О. Потебні відзначені багатьма преміями.

У 1877-90 р. очолював Харківське історико-філологічне товариство.

О.О. Потебні боровся за тісний зв’язок російської і української культур. Він виступав проти націоналізму, шовінізму, відстоював ідеї братерства народів, рівноправ’я їх культур. Ім’я О.О. Потебні присвоєне інститутові мовознавства АН УРСР в Києві (за даними на 1995 р.).

Помер О.О. Потебня у 1891 р. На його могилі було встановлено пам’ятник. У 1983 р. відбулася заміна.

Спочатку О.О. Потебня був похований на 1-му міському кладовищі. У 1974 р. у зв’язку з ліквідацією цього кладовища прах О.О. Потебні був перенесений на 13-е міське кладовище.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно Рішення виконкому Харківської обласної Ради народних депутатів № 13 від 12 січня 1981 р.

Охоронний № : 1560

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: Затверджені рішенням облвиконкому від 21 грудня 1987 р. № 532.

Булаховський Л.А. Александр Афанасьевич Потебня.- Київ, 1952.

Харьковский государственный университет им. А.М. Горького за 150 лет.- Харків, 1955.- С. 28-35, 92-99.

Українські письменники. Біо-бібліографічний словник.- Т. ІІІ.- Київ, 1963.- С. 88.

Державний архів Харківської області.- ф.Р.- 6039.- Оп. І.- Спр. 218.- Арк. 33 зв.