Куманівці с

Історичні адміністративні поділи

Кор[оль] Жиґимонт полишає с. Куманівці при обов’язках до Хмельницького замку, 23 січня 1539 р. [Грушевський М. С. Матеріали до історії суспільно-політичних і економічних відносин Західної України (1905 р.), ].

Засноване десь 1539 р. Куманівськими. На південний схід від села було ур.Василиха, де, за переказом, козак Василь після гайдамаччини закопав скарб. Там десь перед 1901 р. справді виорали казанок зі срібними монетами [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9].

Церква св.Луки (невідомого часу побудови) була на південно-західному кінці села – дерев’яна триверха, з окремою дзвіницею. Згоріла у 1806 р. Нову кам’яну церкву почали будувати у 1823 р., але не закінчили через брак коштів [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9, с. 654 – 655].