Церква Покрови

Церква Покрови

Розмір зображення: 800:539 піксел

Колодне. Церква Покрови пр. богородиці, 1864 р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 249.

Колодне Іршавський район

Церква Покрови пр. богородиці. 1868. (УПЦ)

Перша згадка про церкву з’явилася в 1692 р. У 1730 р. за священика Степана Келемена згадують підупалу давню церкву з одним дзвоном, вкриту соломою.

Про дерев’яну церкву йдеться в Колодному в 1778 р. У 1843 р. ревний та енергійний священик Андрій Греговчак розпочав біля дерев’яної церкви будівництво мурованої.

Зберігся опис дерев’яної церкви, що мала високу шпилеподібну турню, наву з куполом, низький восьмигранний вівтар і вузькі вікна. Дах вкривав ґонт у вигляді риб’ячої луски. Чудова споруда була оточена старими липами і певний час ще стояла поряд із новозбудованою. За переказом, до будівництва мурованої церкви, що нібито була споруджена з 1862 (?) по 1868 р., причетні італійські майстри. Малювання стін та ікон виконали художники Володимир Лісовскі (Лісовський) у 1912 р. та Бурмаш (Буреш ?) у 1941, яких в селі називають німцями. Дахи вкрили бляхою в 1941 р.

Біля церкви, відремонтованої 1982 р., стоїть проста каркасна дзвіниця з дерева. Три дзвони відлив Ф. Еґрі в 1923 та 1925 роках. У дворі – поховання священика Михайла Гомоная та два хрести, металевий – 1890 р. та кам’яний – 1908 р.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 249.