Замок

Замок

Розмір зображення: 1600:567 піксел

Замок 16 ст. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 57].

Замок 16 ст. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про впорядкування справи обліку та охорони пам’ятників архітектури на території Української РСР” № 970 від 24.08.1963 р.].

Замок 1634 – 1686 рр. (вул.Тернопільська, 5) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Музей-заповідник “Золочівський замок” [Постанова Кабінету міністрів України № 1761 від 27.12.2001 р. “Про занесення пам’яток історії, монументального мистецтва та археології національного значення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України”].

Довідка у Вікіпедії:

Відвідаємо Золочів. Він був перетворений з села на місто в XV ст., у 1523 р. дістав право на самоврядування і почав досить швидко зростати. Первісний замок, що існував тут уже в кінці XVI ст., був грунтовно перебудований у 1634 р. за новою системою фортифікації – бастіонною, або Вобановою. Характерною ознакою її є переміщення центра ваги в обороні з бійниць в мурах на бастіони, винесені за межі замка; це давало безсумнівні переваги у веденні флангового вогню вздовж вертикальних кам’яних стін рову, який ставав, таким чином, пасткою для ворога. Палац і житлові будівлі тепер не відіграють оборонної ролі і, сховані за височенними валами, можуть вільно бути розташовані, задовольняючи всі вимоги життя [Логвин Г.Н. По Україні. – К.: Мистецтво, 1968 р., с. 327].

Ігор Мартинів Пролітаючи над замком: Золочів (15.03.2019)

20 цікавих фактів про Золочівський замок (27.04.2017 р.)