2008 р. Корона Данила Галицького

Лідія Йонка

Дата: 19.05.2008

Відтепер Золочівський замок презентуватиме своїм відвідувачам унікальне відтворення втраченої історичної пам’ятки – корони Данила Галицького. Питання про долю оригіналу, на жаль, досі залишається предметом суперечок широкого кола вчених і дослідників. За однією з версій, 1767 року її переробили на митру греко-католицьких єпископів у Перемишлі. За іншою – втрачений раритет слід шукати у Ватикані, куди його вивезли з Польщі. Прихильники цієї версії аргументують фактажем, згідно з яким, король Казимир I вивіз корону до Польщі.

Зрештою, пам’ятка є надзвичайно важливою для відтворення нашої історії, адже від часів правління Данила Галицького до Казимира I коронування відбувалося саме цією короною. Пошук справжніх ескізів триває вже близько десяти років, проте виявити їх так і не вдалося. Проте пошуків не припиняють. Якщо знайдуть справжній ескіз, то ще раз відтворять корону Данила.

Із цією метою українські дослідники неодноразово зверталися до екс-президента Польщі Кваснєвського, президентів Литви та Латвії, навіть до Папи Івана Павла II, який сприяв дослідженням. Адже для Західної Європи коронація володаря відігравала вагому роль для зміцнення держави та давала змогу об’єднати державну владу в руках одного роду. Дотепер королівські корони – одні з найбільших державних реліквій.

Окрім корони Данила Галицького, в тому самому приміщенні експонують одяг і символи влади й титулів ордену Короля Данила, ордену хрестоносців, Мальтійського ордену, а також – уперше – масонського (XIX ст.), які були поширені на теренах України.

Щодо королівської реліквії, то, щоб відтворити навіть гіпотетичний варіант, залучили близько двадцяти фахівців з історії та геральдики, які взяли до уваги корони литовського, болгарського й інших зразків минулих століть. За основу для ескізів обрали корону, зображену на автентичній печатці Юрія I.

За свідченням академіка АНВШ України Віктора Ідзя, це перше в Європі відтворення корони, з яким погодилися більшість дослідників. Окрім історичної вартості, корона є унікальним витвором ювелірного мистецтва. Її вага становить близько трьох кілограм. Оздоблено корону дорогоцінними каменями: діамантами, топазами, сапфірами, аметистами, гранатами, цетринами та морськими перлами.

З огляду на появу дорогоцінного витвору, в Золочівському замку працюють над посиленням охорони, бо очікують збільшення кількості відвідувачів принаймні вдвічі. Квитки в приміщення, де зберігають корону, коштуватимуть 5-10 гривень, а зібрані кошти витратять на реставрування та ремонт замків Львівщини.

Матимуть змогу подивитися на унікальну корону Данила Галицького і львів’яни: 24 серпня, з нагоди святкування Дня незалежності України, її експонуватимуть у палаці Потоцьких.

А наразі цим коштовним предметом зацікавилися, на думку Бориса Возницького, лише замкові привиди… “У ніч проти 18 травня біля корони засвітилося підсвічення. Потім одна деталь відпала від постаменту й опинилася в зовсім іншому кутку приміщення. Прибігли охорона та міліція. Хоча, як знаємо, наш замок є доволі трагічним об’єктом: тут відбувалися розстріли, нам доводилося двічі освячувати його”.

Джерело: “Львівська газета”