2008 р. Золотий Потік. Замок

Роман Бречко

Дата: 13.09.2008

Замок розташований у містечку Золотий Потік, яке знаходиться за 18 км на південь від Бучача (Тернопілля), а збудував його Стефан Потоцький у XVII столітті. Замок служив тоді не тільки як оборонна фортифікація, а ще й як резиденція Потоцьких. Проте незважаючи на високий рівень обороноздатності замок було зруйновано у 1676 році турецькими військами під керівництвом Ібрагіма Шейтана. Коли турки відступили Потоцьці відбудували замок, проте стратегічне значення його з часом лише падало.

Вже за часів австрійського володарювання цими землями нові власники замку Ольшевські розібрали частину замку і використали ці матеріали при розбудові палацу. До речі, по залишках самого палацу чітко видно, що другий поверх було збудовано явно пізніше ніж перший. Замок неодноразово змінював власників, проте ніхто з них про його відновлення вже не дбав, що впринципі і не є дуже дивним, адже на ті часи ніякого оборонного значення він вже не мав.