Городище черняхівської культури

Аерофото Олександра Мальона 15 жовтня 2021 р. з сайту

Городище – пам’ятка археології [Постанова Кабінету міністрів України № 1761 від 27.12.2001 р. “Про занесення пам’яток історії, монументального мистецтва та археології національного значення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України”].

Городище (с. Башмачка, балка Башмачка) – пам’ятка археології (II-IV тисячоліття до нашої ери) [Постанова Кабінету міністрів України № 928 від 3.09.2009 р. “Про занесення об’єктів культурної спадщини національного значення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України”].

Городище (60:40 м), Башмачка, 3 км від берега р. Дніпро, на північно-східній околиці села, на мису лівого берега балки Башмачка

Більше фотографій:

Смиленко А.Т. Башмачанское городище. – “Археологические открытия 1972 г.”, М., 1973 г., с. 332.

Смиленко А.Т. и др. Раскопки на Башмачанском городище. – “Археологические открытия 1973 г.”, М., 1974 г., с. 343.

Смиленко А.Т., Мизин В.А. Раскопки в с.Башмачка. – “Археологические открытия 1974 г.”, М., 1975 г., с. 352 – 353.

Смиленко А.Т. и др. Раскопки городище в с.Башмачка. – “Археологические открытия 1975 г.”, М., 1976 г., с. 393.

Смиленко А.Т. и др. Исследование городище в с.Башмачка. – “Археологические открытия 1976 г.”, М., 1977 г., с. 373.

Смиленко А.Т. и др. Городище в с.Башмачка. – “Археологические открытия 1977 г.”, М., 1978 г., с. 385 – 386.

Козловський А.О. Житла з нижнього шару городища Башмачка на Дніпропетровщині. – Археологія, 1978 р., т. 28, с. 81 – 84.

Смиленко А.Т. Погребения в с.Башмачка. – “Могильники черняховской культуры”, М., 1979 г., с. 13 – 23.

Смиленко А.Т., Мизин В.А. Раскопки на городище и посаде в с.Башмачка. – “Археологические открытия 1978 г.”, М., 1979 г., с. 402 – 403.