1976 р. Паспортна інформація

Городище

Пам’ятка археології

ІІ – IV ст. н.е.

Розміщення:

Дніпропетровська обл., Солонянський район, Башмачанська сільрада, с. Башмачка, на східній околиці села, за 3 км від берега Дніпра, в балці Башмачці.

Загальний опис:

Городище розташоване на поселенні черняхівської культури площею 1000×200 м, яке простяглося по схилах балки. Городище – на мису, розмір 60×40 м. Стратиграфія дає кілька періодів існування городища.

На першому етапі городище мало дерев’яно-земляні укріплення (збереглися два ряди стовпових ям), та напівземляночні житла (довжина – 5-8 м, ширина – 3-4,4 м, поглиблені на 0,5-1 м).

На другому етапі – споруджені кам’яні укріплення. З боку поля був споруджений земляний вал, облицьований камінням. На відстані 2,5 м від першої кам’яної стіни виявлені залишки другої. Житла цього періоду-наземні, з кам’яними вогнищами. На північний захід від городища за 300 м знаходяться два могильника; поховальний обряд – кремація. Склад знахідок різний: в нижньому шарі – кістяні вироби, у верхньому – бронзова фібула.

За межами валу із зовнішнього боку досліджені залишки гончарного горна.

Історична довідка:

Виникло на ранньому етапі проникнення племен черняхівської культури в степове Подніпров’я.

Виявлене Дніпрогесівською експедицією Інституту археології АН УРСР в 1953 р.

Розкопки проводились в 1953, 1971-1975 р. експедицією Інституту археології АН УРСР під керівництвом А.Т. Сміленко.

Знахідки зберігаються в фондах Інституту археології АН УРСР.

Облікова інформація:

Взято на охорону згідно Рішення виконкому Дніпропетровської обласної Ради народних депутатів № 618 від 8 серпня 1970 р.

Охоронний № : 1023

Сміленко А.Т. Слов’яни та їх сусіди в степовому Подніпров’ї. (ІІ – ІІІ ст.).- К., 1975.