2012 р. У Берестечку кандидат у мери руйнує історичні пам’ятки, – археологи

У центрі міста Берестечка Горохівського району Волині триває несанціоноване будівницвто, під час якого руйнується культуринй шар і історичні пам’ятки.

Про це йдеться у повідомленні ДП “Волинські старожитності”.

22 травня у Берестечку побувала комісія управління культури Волинської облдержадміністрації.

В центрі Берестечка, в охоронних зонах відразу двох пам’яток – Свято-Троїцького костелу 1711-1765 рр. (національного значення) та Меморіального комплексу загиблим у роки трьох воєн (місцевого значення) без жодних документів і погоджень проводяться земляні та будівельні роботи.

Зокрема, впритул до території костелу заклали фундамент та звели стіни капітальних будівель. Через це повністю і безповоротно знищили культурний шар поруч із пізньосередньовічною пам’яткою.

Зі сторони пам’ятника загиблим воїнам ситуація ще загрозливіша: там, без будь-якого археологічного дослідження, чи то, навіть присутності археологів, проводяться не санкціоновані розкопки самовільно розкритих підземних галерей. Галереї, найбільш ймовірно, є частиною підземного комплексу костелу.

Причому під час цих розкопок відбирається і складується археологічний матеріал – керамічні, скляні та металеві вироби.

«Вандал-забудовник добре усвідомлює, що він нищить: тому безпокарно проводить ще і власні «розкопки», діючи як звичайнісінький «чорний» копач», – йдеться у повідомленні археологів «Волинських старожитностей».

Через такі роботи уже частково зруйнувалася підземна галерея – на стінах з’явилися тріщини, грунт осипається, автентична кладка втратила цілісність.

«Наслідки при продовженні робіт і уявити важко: оскільки галерея тягнеться якраз під пам’ятними знаками меморіального комплексу, які відповідно до законів фізики просто зруйнуються і заваляться», – стверджують археологи.

Ймовірний власник та замовник робіт – Філіпович С.Г. Археологи його називають «місцевим бізнесменом-«царьком», який вже неодноразово балотувався у мери містечка.

Коли комісія управління культури викликала Філіповича, аби почути його пояснення, він відмовився йти на контакт з комісією. Забажав «офіційного повідомлення компетентних органів», бо серед представників комісії йому «не має з ким говорити».

Хоча до складу комісії входять головний спеціаліст управління культури ОДА, начальник відділу культури Горохівської РДА та секретар Берестечківської міської ради, а також науковий співробітник ДП «Волинські старожитності» та директор місцевого історичного музею.

Крім того комісія діє відповідно до запиту прокуратури.

Діяльність Філіповича підпадає вже не під адміністративну, а під кримінальну сферу відповідальності, – стверджують у «Волинських старожитностях».

«Горохівщина – земля, що бачила не одного окупанта, зараз засвідчує вандалізм по відношенню до пам’яті своїх захисників. Лише уявіть собі Свято Покрови, День Перемоги чи День пам’яті загиблих у Берестечку, коли (не приведи Господь!) пам’ятник поляже у руїнах, а це досить ймовірно, якщо не зупинити людську наругу і байдужість», – йдеться у повідомленні археологів.

До статті додана докладна фотофіксація.