Костел царя Христа

Biłgoraj – par. Chrystusa Króla

ul. Polna 32, 23-400 Biłgoraj,

Proboszcz: ks. Henryk Stec (1943-1966-2002)

Wikariusz: ks. Rudolf Karaś (1974-1999-2006)

Do parafii należą ulice: Brzechwy, Dyrki, Kaczeńcowa, Korczaka, Leśmiana, Ludwika, Makuszyńskiego, Parkowa, Polna, Reja, Sobieskiego, Tuwima, Wesoła, Włosiankarska, Zapolskiej, Zielona.

Odpust: 34 niedziela w roku liturgicznego

Liczba mieszkańców: 2360

Historia parafii:

Parafia, pw. Chrystusa Króla, w Biłgoraju erygowana została 4 stycznia 1991 r. przez bpa lubelskiego Bolesława Pylaka. Świątynią parafialną został kościół, który: od r. 1982 służył jako punkt katechetyczny i kaplica parafii pw. Wniebowzięcia NMP (poświęcona przez bpa Piotra Hemperka), od 7 czerwca 1990 r. jako Samodzielny Ośrodek Duszpasterski pw. Chrystusa Króla (erygowany przez bpa lubelskiego Bolesława Pylaka). W latach: 1993-99 budowa Domu Parafialnego. Granice parafii przebiegają pomiędzy ul Lubelską i rzeką Ładą.

Kościół parafialny, pw. Chrystusa Króla, z r. 1982, murowany. Modernizowany w r. 1991, m. in. zmieniono wygląd ołtarza głównego, przystosowano mieszkanie przy kościele do funkcji plebanii i salę katechetyczną do potrzeb kancelarii.

B. Inne obiekty o charakterze sakralnym istniejące na terenie parafii:

1. Kaplica murowana na cmentarzu grzebalnym (zbudowana w r. 1983, w podziemiach miejsce na chowanie zmarłych księży).

2. Na cmentarzu grzebalnym szereg nagrobków kamiennych klasycystycznych z 1 poł. w. XIX i ok. poł. w. XIX m. in: Salomei z Ostapowiczów Matrusowej (zm. w r. 1831) w kształcie obelisku; Józefa Matrosia (zm. w r. 1840); Stanisławy Katarzyny Mazurkowej (zm. w r. 1840) oraz Jana (zm. w r. 1840) i Wiktorii (zm. w r. 1845) Chwałów, w kształcie czworobocznego słupa zwieńczonego kwiatonem.

3. Bramka na cmentarz o charakterze barokowo – ludowym. Murowana z cegły, otynkowana. Dwukondygnacyjna, w dolnej kondygnacji otwór bramny, zamknięty łukiem odcinkowym, w górnej, węższej, ze spływami wolutowymi po bokach, wydłużony otwór na dzwon.

C. Cmentarze:

1. Parafialny, rzymskokatolicki, dawniej także prawosławny, u zbiegu ulic: Lubelskiej i Zielonej, założony w latach: 1874-1877, w kształcie wydłużonego czworoboku o pow. 3,26 ha, podzielony na kwatery, ogrodzony metalowymi przęsłami przy słupach kamiennych na podmurowaniu. Od ul. Lubelskiej dwie bramy murowane, otynkowane z r. 1900, czynny.

2. Cmentarz rzymskokatolickie zw. «lapidarium», nieczynny, na północ od ul. Lubelskiej, założony w II. poł. w. XVIII, zamknięty w r. 1959, w kształcie czworoboku o pow. 0,8 ha., ogrodzony drewnianym płotem sztachetowym na kamiennych słupach i podmurowaniu.

Odpust:

Uroczystość Chrystusa Króla Wszechświata

Msze św. w niedziele i święta: godz.: 8.00, 10.00, 11.00, 12.00, 18.00

Księgi metrykalne:

chrztów od r. 1990

małżeństw od r. 1990

zmarłych od r. 1990

Kronika parafialna od r. 1998

Lista proboszczów: ks. Zdzisław Kuczko (1991-1992), ks. Andrzej Stefanek (1992-2001), Marek Adam (2001-2002)

Powołania z terenu parafii: ks. Janusz Lekan, s. Barbara Wszoła (Samarytański Ruch Maryi)

Księża pochowani na miejscowym cmentarzu: ks. Bronisław Kiełbasa, ks. Czesław Koziołkiewicz, ks. Aleksander Wysocki

Stowarzyszenia, organizacje i ruchy religijne: Koła Żywego Różańca, Legion Maryi, KSM, parafialny zespół charytatywny, ministranci

Liczba mieszkańców: 2450

Liczba katolików: 2440

Szkoły istniejące na terenie parafii: Zespół Szkół Leśnych w Biłgoraju, Szkoła Podstawowa nr 4 w Biłgoraju