Церква Різдва пр. богородиці

Богдан. Церква Різдва пр. богородиці, 1869 р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 604.

Церква; дзвіниця кін.19 ст. (дерев.) [Народна архітектура українських Карпат. – К.: 1987 р., с. 189].

Богдан Рахівський район

Церква Різдва пр. богородиці. 1867. (УПЦ)

Згідно з відомостями, що їх подає коломийська газета “Наука” від 1 жовтня 1875 p., у 1799 р. Григорій Козурак збудував у Богдані маленьку дерев’яну церкву, таку ж, як у Лугах чотири роки до того, але богданська стала парохіяльною. У візитації 1801 р. цю церкву згадано як збудовану 1800 р. зусиллями громади та при державному фінансуванні.

Нинішню муровану церкву споруджено стараннями отця Івана Барни. Кошти на прикрашення храму дали о. Іван Барна та селянин Яків Молдавчук. Над входом вказано дату спорудження – 1867 р. (згадують також 1864 р.) та дату останнього ремонту – 1975 р. Церкву оновлювали 1915 p., після чого споруду посвятив єпископ Ю. Фірцак. Турню перекрито бляхою в 1953 р. Малювання в церкві виконав І. Андрішко в 1979 р.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 604.