2008 р. З любові до Бандери на Львівщині постане пантеон радянської епохи?

Дата: 29.08.2008

За словами директора Бродівського історико-краєзнавчого музею Василя Стрільчука, перш ніж демонтувати пам’ятник Кутузову, треба продумати, що встановити на цьому місці, бо воно не може пустувати, адже ця ділянка – ласий шматок у центральній частині міста. При цьому демонтований пам’ятник можна буде встановити у тому ж Бродівському замку. “Однак не варто, щоб він стояв на території Замку осібно, треба, приміром, створити своєрідний пантеон радянської епохи”.

ЗІК взяв коментар у депутата Бродівської міської ради Віктора Горішньго (ВО «Свобода»), який саме і подав депутатський запит щодо демонтажу погруддя російському полководцю Михайлові Кутузову і встановлення замість нього пам’ятника провідникові ОУН-УПА Степанові Бандері. За словами Віктора Горішнього, депутатський запит про демонтаж пам’ятника Кутузова він подавав на одній із весняних сесій міської ради. Тоді міський голова заявив про створення ініціативної групи та потребу провести з цього приводу у місті громадські слухання. Але оскільки жодних кроків міський голова у цьому напрямі не зробив, то депутати від ВО «Свободи» вирішили найближчим часом створити свою ініціативну групу.

На запитання, що робити із пам’ятником Кутузову у випадку його демонтажу, Віктор Горішній зазначив: «Моя особиста думка – його можна буде встановити на території Бродівської фортеці, а одразу після демонтажу розпочати роботи із встановлення іншого пам’ятника – тому, хто більше заслуговує бути на тому місці. Нехай свою думку висловлять історики та громадськість. Ми не наполягаємо, щоб на місці пам’ятника Кутузову був встановлений саме пам’ятник Степанові Бандері».

Довідка ЗІКу

Депутати Бродівської міської ради (Львівська область) не підтримали ініціативу «Свободи» демонтувати погруддя російському полководцю Михайлові Кутузову і замість нього встановити пам’ятник провідникові ОУН-УПА Степанові Бандері.

На вчорашній, 28 серпня, сесії Бродівської райради було розглянуто відповідний запит від депутата В. Горішнього (ВО «Свобода»). Попередньо з цього приводу відбулося засідання постійної депутатської комісії з питань освіти, культури, молоді і спорту, охорони здоров’я. Представник комісії В. Словінський на сесії зачитав її рішення. У ньому сказано, що місцева преса вивчала громадську думку щодо демонтажу цього пам’ятника (було надруковано кілька відгуків у районній газеті «Голос відродження») і думка більшості така – погруддя Кутузова залишити там, де воно перебуває сьогодні, і не керуватися принципами етнічної належності.

До того ж, комісія вважає, що питання демонтажу пам’ятника Кутузову є зараз не на часі, бо треба дбати про збереження пам’яток історії і культури, а не їх руйнувати. Після виступу голови комісії це питання більше не обговорювалося: до голосування з його приводу не дійшло.

У коментарі кореспонденту ЗІКу міський голова Богдан Семчук зазначив: «У Бродах є достатньо пам’ятників, щоб схилити свої голови і віддати шану борцям за вільну і незалежну Україну. У нас є чудовий житловий масив, одна з вулиць якого має ім’я Степана Бандери. У відновлення цього мікрорайону торік були вкладені чималі кошти. Чому б не встановити там пам’ятний знак Степанові Бандері».

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»