Церква св.Іоана Богослова

Розмір зображення: 800:512 піксел

Загальний вигляд. Фото Богдана Мартинюка, квітень 2000 р. Джерело: Слободян В. Церкви Холмської єпархії. – Львів: Наукове товариство ім. Шевченка, 2005 р., с. 105.

Дерев’яна церква св.Іоана Богослова 1861 (1740) р. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 153].

Первісна церква, за переказами, збудована у 1740 р. селянином Муравським за гроші, знайдені ним на своєму полі. 1 Привілей і надання отримала у 1749 р. від Франциска Антонія Кобульського. 2 Ця церква дуже нагадувала зовнішнім виглядом сільську хату, тільки замість комина на гребені даху був хрест. 3 У 1861 р. 4 (за іншими даними 18585 чи 18646 рр. ) зведено нову дерев’яну будівлю коштом уряду і громади. З 1875 р. – православна церква. У 1890 р. проведено ґрунтовний ремонт будівлі – замінено підвалини, перекрито дахи новою бляхою, вставлено нові підлоги. Тоді ж поруч зведено нову дерев’яну дзвіницю. 7 Після першої світової війни перетворена на костел св. Івана, з 1925 р. – неоунійну церкву, 8 але у 1932 р. зайнята православною громадою. У 1938 р. зачинена. 91940 р. церква повернена православній громаді, а після другої світової війни, у 1947 р. перероблена на костел8 тієї ж посвяти.

Дерев’яна зрубна будівля в псевдо-російському стилі. Складається з ширшої, наближеної в плані до квадрату нави, вужчого прямокутного вівтаря з двома захристіями по боках зі сходу та прямокутного бабинця з заходу. Нава вкрита великим пірамідальним дахом, увінчаним великим світловим ліхтарем. Над бабинцем, давніше, здіймався ярус восьмибічної в перекрої вежі, вкритої цибулястою банею. Тепер бабинець, а також вівтар перекриті двосхилими дахами. Стіни церкви шальовані вертикально дошками, нава стягнена лисицями. В інтер’єрі нава перекрита пласкою стелею і розділена на три двома колонами на цоколях. Хори розташовані над бабинцем. Збереглися фрагменти церковного вистрою.

Поряд з церквою розташована дерев’яна дзвіниця з 1890 р. Нижній ярус її квадратовий, верхній, значно вужчий, восьмибічний в перетині. Вінчає дзвіницю високий стіжковий дах, з трикутними фронтонами на основних гранях, критий ґонтами.

1. Лонгинов А. Червенские города. – Варшава, 1885. – С. 332.

2. Там само.

3. ЦДІА, фонд 408, опис 1, справа 76.

4. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 442, аркуш 2.

5. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 587, аркуш 1.

6. Górak J. Typy i formy drewnianej architektury sakralnej Lubelszczyzny. // Kwartalnik architektury i urbanistyki. – Warszawa, 1987. Т. ХХХІІ. Z. 3-4. – S. 239-250.

7. ЦДІА, фонд 408, опис 1, справа 76.

8. Kościół katolicki w Polsce. Rocznik statystyczny. – Warszawa, 1991. – S. 73.