1968 р. По Україні

Г. Н. Логвин

Передусім привертає увагу місто Буськ, колись столиця невеликого князівства. Там є одна з найбільш оригінальних дерев’яних галицьких церков – Параскеви, збудована в 1708 році. Її своєрідність полягає в надзвичайно великих розмірах середньої восьмигранної бані, порівняно з бічними приміщеннями. Просторово-плановою структурою вона скоріше нагадує ротонду з маленькими вівтарем і бабинцем. Маси надзвичайно мальовничі, виразного рисунка, завдяки м’яким абрисам форм єдиної бані з двома заломами. Ґонтова покрівля доповнює цю мальовничість не тільки темно-сірим кольором незліченних тональних градацій, а й візерунком обрізу кінців ґонти, що кидає мережчату тінь. Широке опасання створює органічний перехід від навколишнього середовища і полегшує маси храму, який виростає з крил опасань. У внутрішньому просторі будівлі мініатюрний бабинець і закритий іконостасом вівтар не відіграють ніякої ролі. Вони підпорядковані просторові широченної бані, що легко і вільно здіймається догори. В інтер’єрі, на тлі коричнево-сірих дерев’яних стін ефектно виділяється золоте мереживо іконостаса – однієї з найцінніших пам’яток початку XVIII ст. У храмі зберігається кілька дуже цікавих ікон із старого іконостаса XVI ст. Стиль, манера живопису, колорит вказують на львівську школу.

Джерело: Логвин Г.Н. По Україні. – К.: Мистецтво, 1968 р., с. 239.