Паспортна інформація

Будинок, в якому жила і творила О. Кобилянська

Пам’ятка історії

Кінець ХІХ ст.; 1928-1942 рр.

Чернівецька обл., м. Чернівці, вул. Димитрова, 5.

Загальний опис:

Пам’ятник являє собою одноповерховий цегляний будинок середнього архітектурного оформлення стилю бароко загальною площею 183 м2, покритий шифером. В будинку п’ять експозиційних кімнат і одна службова, коридор та веранда.

На будинку у 1974 р. встановлена гранітна меморіальна дошка з бронзовим портретом письменниці й викарбуваним меморіальним написом:

“В цьому будинку жила і творила до кінця свого життя відома українська письменниця Ольга Кобилянська 1929-1942”.

В садибі зберігся сарай, криниця і сад.

Забудова району, в якому розташований пам’ятник, припадає на ІІ половину ХІХ ст. – початок XX ст.

З цей час забудовується провулок Фехнергассе (нині вул. Димитрова).

Під час румунської окупації краю провулок було перейменовано на вул. Одобеску. Історико-меморіальний будинок був під номером 3.

Будинок, в якому жила письменниця, побудований в кінці ХІХ ст. – на початку ХХ ст. Крім будинку, садиба включала двір, сад, город. Загальна площа садиби складала 676 м2.

З 1907 р. будинок являвся власністю старшого брата письменниці Максима Юліановича Кобилянського, а пізніше його доньки Марії Балицької. У роки першої світової війни, в 1917 році, М.Ю. Кобилянський з дружиною, донькою й онуками виїхав до Одеси і в Чернівці більше не повертався. Не зважаючи на те, що зa Румунії в цьому будинку мешкали сторонні люди (дві сім’ї: Хіппенмаери та Шіллери), право власності ще зберіглось за М.М. Балицькою.

Письменниця-демократка Ольга Кобилянська (1863-1942 pp.) на постійне проживання в Чернівці переїхала в 1891 році. Тут прожила 50 років. Не маючи власної квартири, О. Кобилянська часто переїжджала з одного місця на інше. Лише у 1928 році, після встановлення Кобилянською листових зв’язків з М. Балицькою, остання погодилась передати письменниці у власність свій колишній будинок в Чернівцях. О. Кобилянська придбала цей будинок за авторський гонорар, переданий їй з Радянського Союзу Харківським видавництвом “Рух”. В цьому будинку письменниця прожила з травня 1929 року до кінця свого життя.

Тут Кобилянська працювала над створенням останніх художніх творів (“Туга”, “Путіафара”, “Звізди”, “Помста”, “Жарт” та інші). Влітку 1936 р. важка хвороба припинила її творчу діяльність.

Під час Великої Вітчизняної війни через хворобу та похилий вік письменниця не змогла евакуюватися в східні райони країни. Останні 8 місяців жила на окупованій території, переслідувалась органами німецько-фашистської влади і румунською поліцією. Померла 21 березня 1942 року.

У 1944 р. згідно Постанови Ради Народних Комісарів Української РСР від 4 вересня 1944 р. № 1134 в цьому будинку відкрито меморіальний музей письменниці.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно рішення виконавчого комітету Миколаївської обласної Ради депутатів трудящих № 432 від 24.10.1969 р.

Охоронний № : 45.

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: згідно рішення Чернівецького облвиконкому № 151 від 18.07.1990 р. охоронна межа визначена в сучасних межах землекористування. Обмежується з півдня вул. Димитрова, а із західної, північної та східної сторін – огорожею.

Площа охоронної зони – 0,06 га.

Ілюстративні матеріали: