Костел серця Ісусова (єзуїтів)

Костел єзуїтів 1891 – 1894 рр. (вул.Шевченка, 2) [Памятники истории и культуры Украинской ССР: каталог-справочник. – К.: Наукова думка, 1987 г., с. 617].

Костел: орієнтація вівтаря 193°, до вул.Шевченка орієнтований головним фасадом (С3), готичний. Спостереження М.І.Жарких 10.07.1991 р.

Чернівецькі вітражі

Це читальна зала Державного архіву Чернівецької області, що міститься в колишньому неоготичному костелі Серця Ісуса ордену єзуїтів. Зведено його 1894 року, спотворено після 1945. Тоді комуністи поділили храм на декілька поверхів. Власне, ця зала є під склепінням колишнього вівтаря. Тут збережено монограму єзуїтів IHS – Iesus Hominum Salvator – Ісус – Спаситель Людства. Вже, нібито, прийнято рішення про передачу костела релігійній громаді, але через брак відповідного приміщення для архіву справа з місця не зрушила.

Візитівка Чернівців руйнується (10.07.2013)